Понеділок, 14 Липня, 2025
  • ГОЛОВНА
  • УЖГОРОД
  • МУКАЧЕВО
  • СУСПІЛЬСТВО
  • ЕКОНОМІКА
  • СПОРТ
  • КУЛЬТУРА
  • АВТО
  • БІЗНЕС
Міжгір'Я
  • ГОЛОВНА
  • УЖГОРОД
  • МУКАЧЕВО
  • СУСПІЛЬСТВО
  • ЕКОНОМІКА
  • СПОРТ
  • КУЛЬТУРА
  • АВТО
  • БІЗНЕС
No Result
View All Result
Міжгір'Я
No Result
View All Result
  • ГОЛОВНА
  • УЖГОРОД
  • МУКАЧЕВО
  • СУСПІЛЬСТВО
  • ЕКОНОМІКА
  • СПОРТ
  • КУЛЬТУРА
  • АВТО
  • БІЗНЕС
Головна УЖГОРОД

Раковецька начинка претендуватиме на статус нематеріальної культурної спадщини Закарпаття

Раковецька начинка претендуватиме на статус нематеріальної культурної спадщини Закарпаття
Share on FacebookShare on Twitter

У Білківській громаді триває робота з підготовки до внесення до обласного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини Закарпаття традиційного рецепта раковецької начинки.

 

Ця автентична страва, яка з давніх часів займає почесне місце на застіллях мешканців села Малий Раковець, нині претендує на офіційне визнання як цінний культурний артефакт.

«Раковецька начинка є автентичним елементом нашої кулінарної та обрядової традиції, яка передається з покоління в покоління. Вона була невіддільною частиною родинних і релігійних подій, а нині залишається важливою частиною локальної ідентичності», – розповіла у коментарі Varosh начальниця відділу освіти, охорони здоров’я, культури, молоді та спорту Білківської сільської ради Ірина Паньканинець.

Img 0608

Раковецька начинка

Наразі у громаді збирають усну історію від старожилів, фіксують рецептури, проводять фото- та відеодокументування процесу приготування. Це дозволить підготувати повноцінне подання для внесення начинки до Реєстру елементів нематеріальної культурної спадщини Закарпаття. Адже саме такі унікальні традиції заслуговують на збереження, визнання і передачу наступним поколінням, каже Ірина Паньканинець.Img 0708

Автентичний елемент кулінарної та обрядової традиції

Рецепт, що передається з покоління в покоління

Рецепт раковецької начинки здавна передається з покоління в покоління. Ця страва вважається однією з найголовніших страв у релігійних та родинних обрядах: її печуть на весілля, хрестини, поминальні вечері, на храмові свята, а зараз – на ювілеї, і просто передати у дарунок.

Як розповіла завідувачка клубу села Імстичово Білківської сільської ради Людмила Биба, спроба внести начинку до реєстру вже була, однак тоді громада не мала всіх необхідних матеріалів.

«Раніше ми вже подавалися на внесення, але тоді не підготували необхідний відеоролик із демонстрацією процесу приготування страви на майстер-класі. Цього року вже зібрали відео, необхідні світлини, заповнюємо спеціальну картку і сподіваємося, що подання приймуть», – каже жінка.

Відео створювали під час майстер-класу, який провела директорка публічної бібліотеки Білківської сільської ради Ольга Ожоганич. У приготуванні використано старовинний рецепт, яким поділилася жителька села Малий Раковець Ганна Савко, 1944 року народження.

«Його готують здавна. Рецепт є базовий, але кожна господиня трохи змінює під себе. Колись не додавали майонезу, тепер хтось додає. На великі гостини готували у великих об’ємах у 40-літровому горщику», – розповіла Людмила Биба.

В основі начинки – кукурудзяне й пшеничне борошно, яйця, цибуля, кисляк та свіже молоко.

Img 7472 Original

В основі: 2 види борошна, яйця, молоко

Порядок внесення до реєстру: вирішуватиме комісія

Документи, зібрані громадою, буде передано до Департаменту культури Закарпатської ОДА. Остаточне рішення ухвалює спеціальна експертна комісія.

«Ми переглядаємо подані матеріали. Якщо все добре – збираємо комісію, яка ухвалює рішення. Тепер обов’язковою є також наявність п’ятирічного плану заходів зі збереження елементу», – розповіла директорка Закарпатського обласного організаційно-методичного центру культури Ганна Дрогальчук,

У разі відповідності всім вимогам, ініціативна група презентуватиме свій елемент на засіданні комісії. Члени комісії можуть ставити запитання або вносити зауваження. Лише після цього раковецька начинка може стати частиною офіційного реєстру нематеріальної культурної спадщини Закарпаття.

Автентичний рецепт раковецької начинки від Ганни Савко

На весілля начинку колотили у 40 літровому горницеві. Давали туди 2 літри білої і 6 літрів тингиричаної (кукурудзяної) муки, півлітер олою (олії). Яєць клали як виходило: могло бути і 40 або могло бути і менше – скільки знесли сусіди. Реселували (шаткували) або сікли 5-6 цибуль, сіль була за смаком. Колотили квасним молоком та добавляли солодкого. Солодкого було менше ніж половини квасного (залежало яке квасне – чи перекисло, чи ні).

Начинка мала бути не дуже густа – могли класти дерев’яну ложку в горниць і вона не мала падати. Наприкінці давали чабрик, який клали в піч, щоб підсушився, а потім перетирали на ситові.

Могли колотити пізно ввечері, а ранком скоро печи (пекти). А могли зразу печи. Поварка казала, що ліпше, оби мука набухла. Розпалювали піч, мастили мастьов (жиром) тепші (деко, форма для запікання) та присипали муков.

Як була піч розпалена, то начинку виливали у тепші  і сажали печи. Пеклася десь 50-60 хвилин. Май смачна була горяча, а запах був на усю улицю.

  • Img 7176

Старовинний автентичний рецепт

Тетяна Клим-Кашуба, Varosh

 

12 липня 2025р.

Також вам можуть бути цікаві наступні публікації

На Закарпатті працюють над розбудовою мережі ветеранських хабів
УЖГОРОД

На Закарпатті працюють над розбудовою мережі ветеранських хабів

13.07.2025
«Закарпатське різьбярство: у вимірах минулого й сучасності» – відбудеться круглий стіл
УЖГОРОД

«Закарпатське різьбярство: у вимірах минулого й сучасності» – відбудеться круглий стіл

13.07.2025
Повернення до війська після самовільного залишення частини: діє спрощений порядок
УЖГОРОД

Повернення до війська після самовільного залишення частини: діє спрощений порядок

13.07.2025
Срібний тріумф ужгородки Надії Дьолог на турнірі в Польщі –
УЖГОРОД

Срібний тріумф ужгородки Надії Дьолог на турнірі в Польщі –

13.07.2025
наст.
«Закарпатське різьбярство: у вимірах минулого й сучасності» – відбудеться круглий стіл

«Закарпатське різьбярство: у вимірах минулого й сучасності» - відбудеться круглий стіл

На Закарпатті працюють над розбудовою мережі ветеранських хабів

На Закарпатті працюють над розбудовою мережі ветеранських хабів

На Закарпатті рятувальники прибрали 22 дерева, що впали внаслідок вечірнього буревію (ФОТО)

На Закарпатті рятувальники прибрали 22 дерева, що впали внаслідок вечірнього буревію (ФОТО)

Бізнес.

Якщо Росія візьме Покровськ – які є ризики для промисловості – ПРОМИСЛОВІСТЬ

Якщо Росія візьме Покровськ – які є ризики для промисловості – ПРОМИСЛОВІСТЬ

29.03.2025
Як змінилися міжнародні резерви України у травні — НБУ

Як змінилися міжнародні резерви України у травні — НБУ

07.06.2025

НБУ вперше оприлюднив перелік значимих кредитних спілок

28.05.2025
Що відбувається в економіці України — звіт НБУ

Що відбувається в економіці України — звіт НБУ

07.06.2025
На скільки зросли збитки від карткового шахрайства у 2024 — дані НБУ

На скільки зросли збитки від карткового шахрайства у 2024 — дані НБУ

13.05.2025

Спорт.

Мар’ян Масевич залишив “Ураган” – Спорт

Мар’ян Масевич залишив “Ураган” – Спорт

17.06.2025
“Пробій” запланував п’ять спарингів під час літнього міжсезоння – Спорт

“Пробій” запланував п’ять спарингів під час літнього міжсезоння – Спорт

28.06.2025
“Вікторія” – “Прикарпаття” – 1:1. Післямова – Спорт

“Вікторія” – “Прикарпаття” – 1:1. Післямова – Спорт

14.04.2025
Франківці вибороли медалі відкритого чемпіонату Львівщини з бадмінтону – Спорт

Франківці вибороли медалі відкритого чемпіонату Львівщини з бадмінтону – Спорт

06.04.2025
Баскетболістки Ліцею №23 стали віцечемпіонками України – Спорт

Баскетболістки Ліцею №23 стали віцечемпіонками України – Спорт

21.06.2025

Увага! Увесь контент, включно зі статтями та публікаціями, представлений на порталі, розрахований виключно на аудиторію, яка досягла 21 року. Інформація призначена для повнолітніх користувачів і не рекомендується для перегляду особам молодше зазначеного віку.


Категорії

  • АВТО
  • Без категорії
  • БІЗНЕС
  • ЗДОРОВ'Я
  • КУЛЬТУРА
  • МУКАЧЕВО
  • СПОРТ
  • СУСПІЛЬСТВО
  • ТЕХНО
  • УЖГОРОД

Позначки

Apple Watch 2 Best iPhone 7 deals Buying Guides CES 2017 iOS 10 iPhone 7 Nintendo Switch Playstation 4 Pro Sillicon Valley новини Сваляви новини Хуста

Останні публікації на порталі

Євген Мурзін: “Головне завдання, яке стоїть перед командою U-20 – це підготовка гравчинь до національної збірної” – Спорт

Євген Мурзін: “Головне завдання, яке стоїть перед командою U-20 – це підготовка гравчинь до національної збірної” – Спорт

14.07.2025
У розіграші Кубка України 2025/26 візьме участь рекордна кількість команд – Спорт

У розіграші Кубка України 2025/26 візьме участь рекордна кількість команд – Спорт

14.07.2025
  • Про портал
  • Реклама
  • Політика конфіденційності
  • Контакти

© 2016-2025 СТУДІЯ Міжгір'Я

No Result
View All Result
  • Головна
  • УЖГОРОД
  • МУКАЧЕВО
  • ЕКОНОМІКА
  • СУСПІЛЬСТВО
  • ЗДОРОВ’Я
  • СПОРТ
  • КУЛЬТУРА
  • БІЗНЕС
  • АВТО
  • ТЕХНО

© 2016-2025 СТУДІЯ Міжгір'Я