Середа, 5 Листопада, 2025
  • ГОЛОВНА
  • УЖГОРОД
  • МУКАЧЕВО
  • СУСПІЛЬСТВО
  • ЕКОНОМІКА
  • СПОРТ
  • КУЛЬТУРА
  • АВТО
  • БІЗНЕС
Міжгір'Я
  • ГОЛОВНА
  • УЖГОРОД
  • МУКАЧЕВО
  • СУСПІЛЬСТВО
  • ЕКОНОМІКА
  • СПОРТ
  • КУЛЬТУРА
  • АВТО
  • БІЗНЕС
No Result
View All Result
Міжгір'Я
No Result
View All Result
  • ГОЛОВНА
  • УЖГОРОД
  • МУКАЧЕВО
  • СУСПІЛЬСТВО
  • ЕКОНОМІКА
  • СПОРТ
  • КУЛЬТУРА
  • АВТО
  • БІЗНЕС
Головна УЖГОРОД

«Смак Ужгорода»: кулінарні картки з рецептами страв, які зможе приготувати кожен

«Смак Ужгорода»: кулінарні картки з рецептами страв, які зможе приготувати кожен
Share on FacebookShare on Twitter

Любите рокот крумплі або сегединський гуляш із кнедлями, але не знаєте, як правильно їх приготувати? Їдете в гості й хочете привезти оригінальний подарунок із Ужгорода? Вам може допомогти новий туристичний продукт, який презентували цього тижня в ужгородському Совиному гнізді, – набір кулінарних листівок «Смак Ужгорода». Розробив їх кухар-аматор Борис Чернявський, з яким «Про Захід» поспілкувався після презентації.

 

Борис Чернявський не є корінним закарпатцем, але проживає в Ужгороді вже більшу частину свого життя. Вперше з місцевою кухнею він познайомився у семи-восьмирічному віці: «Пригадую, сусіди запрошували мене поїсти і я завжди радо йшов, бо вони готували щось незвичне. Наприклад, добре пам’ятаю смак підбиваних супів, бо я таких вдома не їв, мама таке не готувала. А кнедлі з підливою чи сегединським гуляшем були для мене просто гастрономічним вибухом».

Традиційну закарпатську поливку Бориса навчила готувати вже дружина Ксенія. А натхненниками в царині приготування закарпатських страв стали кухарі Едгар Петі та Віктор Чебі-Погань, котрі багато зробили для популяризації місцевої кухні під час численних фестивалів. Борис Чернявськийпрофесійно ніколи кулінарією не займався, хоча й дуже любить готувати. Себе він називає аматором і, в першу чергу, гурманом, а готує для власного задоволення вдома або під час виїздів із дітьми та молоддю, адже він є керівником ГО «Європейська школа» та ідейним натхненником проєкту«Карпатоманія», який популяризує зелений туризм і подорожі Карпатами. Крім того, Борис  є провіднимфахівцем Центру інновацій та розвитку УжНУ і підприємцем у сфері поліграфії. Мабуть, останнє йвплинуло на те, що проєкт «Смак Ужгорода» побачив світ не у популярнішій нині аудіовізуальній формі, а у вигляді кольорових листівок. 

Видані ці картки в рамках конкурсу «Цікава ідея – успішна громада» за підтримки управління у справах культури, молоді та спорту Ужгородської міської ради. Борис та Ксенія Чернявські отримали мікрогрант, який покрив друк однієї тисячі наборів кулінарних карток, надалі ж вони мають організувати їхнє розповсюдження, аби новий туристичний продукт знайшов тих, кому він буде корисний і цікавий. 

«На обкладинці набору листівок можна побачити чудову акварель Василя Когутича «Барви пішохідного мосту» (2025). Всередині ж ви знайдете 10 карток із рецептами і 2 картки зі згадками місцевих закладів, які я рекомендую з власного досвіду, а також зі словничком закарпатських слів, – розповідає Борис Чернявський. – Крім того, на звороті картки з рекомендаціями є посилання на музику, під яку найкраще готувати закарпатські страви. Там і Степан Гіга, і «Марина і компанія», «Чаламада», «Триставісім», «Танго Темпо», «Без обмежень» і багато іншого. Рецепти перевірені особисто мною роками приготувань. Для зручності збоку кожної листівки показані, які продукти вам потрібні, адже основне у приготуванні страви – аби все потрібне було на кухні».

Отже, відкривши набір кулінарних карток «Смак Ужгорода» ви знайдете рецепти бограча, поливки, рокот крумплі, баноша, сегединського гуляшу з кнедлями, кремзликів, лечо, лангоша, гомбовців. Цікавою є остання кулінарна картка. На ній зображений не традиційний закарпатський наїдок, а страва-переможець фестивалю «Ужгородська палачінта» 2019 року. Борис Чернявськийнеодноразово брав участь у цьому фесті, змагаючись за головну нагороду – «Золоту палачінтовку». Й нарешті у 2019 році його команда перемогла, представивши палачінту (млинець) у формі суші. Для цього в тісто для млинців додали краплину чорнил каракатиці, всередину загорнули начинку зі шматка слабосоленого лосося з крем-сиром і рикотою, а зверху нарізаний млинець прикрасили відвареними креветками та ажурними чипсами. 

«Звісно, закарпатці можуть покритикувати цей набір, – веде далі Борис Чернявський. – Адже кожен готує бограч, поливку, сегединський та інші страви по-своєму, варіацій рецептів є дуже багато. Я не претендую на істину, я дав тут рецепти, страви за якими з’їдають до останньої ложки всі мої гості й діти в таборах, а батьки тих дітей приходять після таборів і кажуть: «Дайте, Борисе, рецепт, за яким ви готували, бо дитина просить зварити їй таке ж саме». За період повномасштабної війни населення Ужгорода зросло, туристів у нас теж дуже багато, тож я хотів би популяризувати смаки міста, нашу кухню, а не нагетси й бургери».  

Колись Борис Чернявський мріяв взяти участь у шоу «Майстер-шеф», а тоді відкрити в Ужгороді ресторан, де подаватимуть виключно місцеві страви. Однак мрії ці в попередні роки не були втілені в життя, а нині кухар-аматор і взагалі не знає, чи йому потрібен такий клопіт, адже кулінарія є його улюбленим заняттям, яке може перерости в рутину і важку роботу, якщо повністю присвятити їй своє життя. Навіть у день презентації проєкту «Смак Ужгорода» Борис шість годин провів на кухні, аби приготувати для гостей заходу одну зі своїх улюблених страв – рокот крумплі. Але комплімент від Бориса вийшов справді смачний, довівши, що готує він вправно. Тож гайда пробувати смаки Ужгорода! Кулінарні листівки наразі можна придбати в автора, а незабаром вони з’являться ще й у міських книгарнях та сувенірних магазинах. 

Тетяна ЛІТЕРАТІ, «Про Захід»

 

19 червня 2025р.

Також вам можуть бути цікаві наступні публікації

«Діалог влади та бізнесу»: Закарпаття запрошує перевізників до обговорення проблем транспортної галузі (АНОНС) –
УЖГОРОД

«Діалог влади та бізнесу»: Закарпаття запрошує перевізників до обговорення проблем транспортної галузі (АНОНС) –

04.11.2025
Моніторинг якості повітря в Ужгороді: усі показники забруднюючих речовин у межах норми –
УЖГОРОД

Моніторинг якості повітря в Ужгороді: усі показники забруднюючих речовин у межах норми –

04.11.2025
Замість теорії: студенти Закарпаття вчилися розбирати автомат під керівництвом ветеранів (ФОТО) –
УЖГОРОД

Замість теорії: студенти Закарпаття вчилися розбирати автомат під керівництвом ветеранів (ФОТО) –

04.11.2025
У Мукачеві 1 листопада відслужили панахиду й парастас за померлими — Суспільне Ужгород
УЖГОРОД

У Мукачеві 1 листопада відслужили панахиду й парастас за померлими — Суспільне Ужгород

04.11.2025
наст.
Петунії: яскраві квіти для вашого саду

Петунії: яскраві квіти для вашого саду

Міський голова Ужгорода зустрівся з представником підрозділу «ПРАЙМ»: у фокусі – допомога військовим

Міський голова Ужгорода зустрівся з представником підрозділу «ПРАЙМ»: у фокусі - допомога військовим

До місцевих бюджетів Закарпаття надійшло вже понад 1,65 млн грн за адмінпослуги у сфері земельних відносин

До місцевих бюджетів Закарпаття надійшло вже понад 1,65 млн грн за адмінпослуги у сфері земельних відносин

Бізнес.

Алюмінієвий комбінат Дерипаски будуть продавати разом з транспортом – ПРОМИСЛОВІСТЬ

Алюмінієвий комбінат Дерипаски будуть продавати разом з транспортом – ПРОМИСЛОВІСТЬ

29.03.2025
Укрпошта змінює ліміти на післяплату готівкою

Укрпошта змінює ліміти на післяплату готівкою

11.06.2025
Україна планує заборонити експорт металобрухту до кінця 2025 року – ПРОМИСЛОВІСТЬ

Україна планує заборонити експорт металобрухту до кінця 2025 року – ПРОМИСЛОВІСТЬ

09.04.2025
Київстар запустив власний хмарний сервіс для бізнесу

Київстар запустив власний хмарний сервіс для бізнесу

25.06.2025
Укрпошта підписала угоду з Поштою США

Укрпошта підписала угоду з Поштою США

25.06.2025

Спорт.

Станіслав Демків – у символічній збірній 9-го туру VBET Першої ліги – Спорт

Станіслав Демків – у символічній збірній 9-го туру VBET Першої ліги – Спорт

07.10.2025
“Сокіл” – “Ураган” – 1:7 – Спорт

“Сокіл” – “Ураган” – 1:7 – Спорт

28.10.2025
Микола Байдюк – арбітр матчу “Прикарпаття” – “Діназ” – Спорт

Микола Байдюк – арбітр матчу “Прикарпаття” – “Діназ” – Спорт

17.04.2025
Тетяна Харащук відкрила літній сезон перемогою в Чехії – Спорт

Тетяна Харащук відкрила літній сезон перемогою в Чехії – Спорт

15.07.2025
Василь Ковальчук потребує допомоги! – Спорт

Василь Ковальчук потребує допомоги! – Спорт

30.09.2025

Увага! Увесь контент, включно зі статтями та публікаціями, представлений на порталі, розрахований виключно на аудиторію, яка досягла 21 року. Інформація призначена для повнолітніх користувачів і не рекомендується для перегляду особам молодше зазначеного віку.


Категорії

  • АВТО
  • Без категорії
  • БІЗНЕС
  • ЕКОНОМІКА
  • ЗДОРОВ'Я
  • КУЛЬТУРА
  • МУКАЧЕВО
  • СПОРТ
  • СУСПІЛЬСТВО
  • ТЕХНО
  • УЖГОРОД

Позначки

Apple Watch 2 Best iPhone 7 deals Buying Guides CES 2017 iOS 10 iPhone 7 Nintendo Switch Playstation 4 Pro Sillicon Valley новини Сваляви новини Хуста

Останні публікації на порталі

Закарпатські патрульні нагадують: відволікатися на гаджети, керуючи автівкою – небезпечно 

Закарпатські патрульні нагадують: відволікатися на гаджети, керуючи автівкою – небезпечно 

05.11.2025
Військова ID-картка – в Україні впроваджують новий військово-обліковий документ

Військова ID-картка – в Україні впроваджують новий військово-обліковий документ

05.11.2025
  • Про портал
  • Реклама
  • Політика конфіденційності
  • Контакти

© 2016-2025 СТУДІЯ Міжгір'Я

No Result
View All Result
  • Головна
  • УЖГОРОД
  • МУКАЧЕВО
  • ЕКОНОМІКА
  • СУСПІЛЬСТВО
  • ЗДОРОВ’Я
  • СПОРТ
  • КУЛЬТУРА
  • БІЗНЕС
  • АВТО
  • ТЕХНО

© 2016-2025 СТУДІЯ Міжгір'Я