Вівторок, 23 Грудня, 2025
  • ГОЛОВНА
  • УЖГОРОД
  • МУКАЧЕВО
  • СУСПІЛЬСТВО
  • ЕКОНОМІКА
  • СПОРТ
  • КУЛЬТУРА
  • АВТО
  • БІЗНЕС
Міжгір'Я
  • ГОЛОВНА
  • УЖГОРОД
  • МУКАЧЕВО
  • СУСПІЛЬСТВО
  • ЕКОНОМІКА
  • СПОРТ
  • КУЛЬТУРА
  • АВТО
  • БІЗНЕС
No Result
View All Result
Міжгір'Я
No Result
View All Result
  • ГОЛОВНА
  • УЖГОРОД
  • МУКАЧЕВО
  • СУСПІЛЬСТВО
  • ЕКОНОМІКА
  • СПОРТ
  • КУЛЬТУРА
  • АВТО
  • БІЗНЕС
Головна УЖГОРОД

«Смак Ужгорода»: кулінарні картки з рецептами страв, які зможе приготувати кожен

«Смак Ужгорода»: кулінарні картки з рецептами страв, які зможе приготувати кожен
Share on FacebookShare on Twitter

Любите рокот крумплі або сегединський гуляш із кнедлями, але не знаєте, як правильно їх приготувати? Їдете в гості й хочете привезти оригінальний подарунок із Ужгорода? Вам може допомогти новий туристичний продукт, який презентували цього тижня в ужгородському Совиному гнізді, – набір кулінарних листівок «Смак Ужгорода». Розробив їх кухар-аматор Борис Чернявський, з яким «Про Захід» поспілкувався після презентації.

 

Борис Чернявський не є корінним закарпатцем, але проживає в Ужгороді вже більшу частину свого життя. Вперше з місцевою кухнею він познайомився у семи-восьмирічному віці: «Пригадую, сусіди запрошували мене поїсти і я завжди радо йшов, бо вони готували щось незвичне. Наприклад, добре пам’ятаю смак підбиваних супів, бо я таких вдома не їв, мама таке не готувала. А кнедлі з підливою чи сегединським гуляшем були для мене просто гастрономічним вибухом».

Традиційну закарпатську поливку Бориса навчила готувати вже дружина Ксенія. А натхненниками в царині приготування закарпатських страв стали кухарі Едгар Петі та Віктор Чебі-Погань, котрі багато зробили для популяризації місцевої кухні під час численних фестивалів. Борис Чернявськийпрофесійно ніколи кулінарією не займався, хоча й дуже любить готувати. Себе він називає аматором і, в першу чергу, гурманом, а готує для власного задоволення вдома або під час виїздів із дітьми та молоддю, адже він є керівником ГО «Європейська школа» та ідейним натхненником проєкту«Карпатоманія», який популяризує зелений туризм і подорожі Карпатами. Крім того, Борис  є провіднимфахівцем Центру інновацій та розвитку УжНУ і підприємцем у сфері поліграфії. Мабуть, останнє йвплинуло на те, що проєкт «Смак Ужгорода» побачив світ не у популярнішій нині аудіовізуальній формі, а у вигляді кольорових листівок. 

Видані ці картки в рамках конкурсу «Цікава ідея – успішна громада» за підтримки управління у справах культури, молоді та спорту Ужгородської міської ради. Борис та Ксенія Чернявські отримали мікрогрант, який покрив друк однієї тисячі наборів кулінарних карток, надалі ж вони мають організувати їхнє розповсюдження, аби новий туристичний продукт знайшов тих, кому він буде корисний і цікавий. 

«На обкладинці набору листівок можна побачити чудову акварель Василя Когутича «Барви пішохідного мосту» (2025). Всередині ж ви знайдете 10 карток із рецептами і 2 картки зі згадками місцевих закладів, які я рекомендую з власного досвіду, а також зі словничком закарпатських слів, – розповідає Борис Чернявський. – Крім того, на звороті картки з рекомендаціями є посилання на музику, під яку найкраще готувати закарпатські страви. Там і Степан Гіга, і «Марина і компанія», «Чаламада», «Триставісім», «Танго Темпо», «Без обмежень» і багато іншого. Рецепти перевірені особисто мною роками приготувань. Для зручності збоку кожної листівки показані, які продукти вам потрібні, адже основне у приготуванні страви – аби все потрібне було на кухні».

Отже, відкривши набір кулінарних карток «Смак Ужгорода» ви знайдете рецепти бограча, поливки, рокот крумплі, баноша, сегединського гуляшу з кнедлями, кремзликів, лечо, лангоша, гомбовців. Цікавою є остання кулінарна картка. На ній зображений не традиційний закарпатський наїдок, а страва-переможець фестивалю «Ужгородська палачінта» 2019 року. Борис Чернявськийнеодноразово брав участь у цьому фесті, змагаючись за головну нагороду – «Золоту палачінтовку». Й нарешті у 2019 році його команда перемогла, представивши палачінту (млинець) у формі суші. Для цього в тісто для млинців додали краплину чорнил каракатиці, всередину загорнули начинку зі шматка слабосоленого лосося з крем-сиром і рикотою, а зверху нарізаний млинець прикрасили відвареними креветками та ажурними чипсами. 

«Звісно, закарпатці можуть покритикувати цей набір, – веде далі Борис Чернявський. – Адже кожен готує бограч, поливку, сегединський та інші страви по-своєму, варіацій рецептів є дуже багато. Я не претендую на істину, я дав тут рецепти, страви за якими з’їдають до останньої ложки всі мої гості й діти в таборах, а батьки тих дітей приходять після таборів і кажуть: «Дайте, Борисе, рецепт, за яким ви готували, бо дитина просить зварити їй таке ж саме». За період повномасштабної війни населення Ужгорода зросло, туристів у нас теж дуже багато, тож я хотів би популяризувати смаки міста, нашу кухню, а не нагетси й бургери».  

Колись Борис Чернявський мріяв взяти участь у шоу «Майстер-шеф», а тоді відкрити в Ужгороді ресторан, де подаватимуть виключно місцеві страви. Однак мрії ці в попередні роки не були втілені в життя, а нині кухар-аматор і взагалі не знає, чи йому потрібен такий клопіт, адже кулінарія є його улюбленим заняттям, яке може перерости в рутину і важку роботу, якщо повністю присвятити їй своє життя. Навіть у день презентації проєкту «Смак Ужгорода» Борис шість годин провів на кухні, аби приготувати для гостей заходу одну зі своїх улюблених страв – рокот крумплі. Але комплімент від Бориса вийшов справді смачний, довівши, що готує він вправно. Тож гайда пробувати смаки Ужгорода! Кулінарні листівки наразі можна придбати в автора, а незабаром вони з’являться ще й у міських книгарнях та сувенірних магазинах. 

Тетяна ЛІТЕРАТІ, «Про Захід»

 

19 червня 2025р.

Також вам можуть бути цікаві наступні публікації

Виставку-реквієм до Дня пам’яті жертв Голодомору відкрили на Закарпатті — Суспільне Ужгород
УЖГОРОД

Виставку-реквієм до Дня пам’яті жертв Голодомору відкрили на Закарпатті — Суспільне Ужгород

06.12.2025
Книгу “Горянська ротонда” Михайла Приймича презентували в Ужгороді — Суспільне Ужгород
УЖГОРОД

Книгу “Горянська ротонда” Михайла Приймича презентували в Ужгороді — Суспільне Ужгород

06.12.2025
Знеструмлення на Закарпатті: час та обсяг відключень можуть змінюватися –
УЖГОРОД

Знеструмлення на Закарпатті: час та обсяг відключень можуть змінюватися –

06.12.2025
Авіахаб Східної Європи: Мукачівський аеропорт відкриє Закарпаття для інвесторів та туристів –
УЖГОРОД

Авіахаб Східної Європи: Мукачівський аеропорт відкриє Закарпаття для інвесторів та туристів –

06.12.2025
наст.
Петунії: яскраві квіти для вашого саду

Петунії: яскраві квіти для вашого саду

Міський голова Ужгорода зустрівся з представником підрозділу «ПРАЙМ»: у фокусі – допомога військовим

Міський голова Ужгорода зустрівся з представником підрозділу «ПРАЙМ»: у фокусі - допомога військовим

До місцевих бюджетів Закарпаття надійшло вже понад 1,65 млн грн за адмінпослуги у сфері земельних відносин

До місцевих бюджетів Закарпаття надійшло вже понад 1,65 млн грн за адмінпослуги у сфері земельних відносин

Бізнес.

Ощадбанк першим в Україні підключився до платформи Mastercard Gateway

Ощадбанк першим в Україні підключився до платформи Mastercard Gateway

21.10.2025
Скільки Україна залучила від продажу ОВДП з початку року — НБУ

Скільки Україна залучила від продажу ОВДП з початку року — НБУ

03.05.2025
НБУ розширив перелік бенчмарк-ОВДП для банків

НБУ розширив перелік бенчмарк-ОВДП для банків

28.10.2025
лого Міжгір'Я

Маркетплейс Prom.ua отримав нового гендиректора

13.11.2025
Платформа Open Banking від UPC успішно пройшла сертифікацію на відповідність міжнародному стандарту безпеки PCI DSS

Платформа Open Banking від UPC успішно пройшла сертифікацію на відповідність міжнародному стандарту безпеки PCI DSS

22.04.2025

Спорт.

Іван Багрій здобув звання кращого гравця Фіналу Еліт-ліги ДЮФЛУ U-17 – Спорт

Іван Багрій здобув звання кращого гравця Фіналу Еліт-ліги ДЮФЛУ U-17 – Спорт

03.07.2025
“Прикарпаття” продовжує йти без поразок у весняній частині чемпіонату – Спорт

“Прикарпаття” продовжує йти без поразок у весняній частині чемпіонату – Спорт

05.05.2025
Дев’ять гравців покинули долинський “Нафтовик” – Спорт

Дев’ять гравців покинули долинський “Нафтовик” – Спорт

19.07.2025
“Буковина” – НК “Пробій”: анонс матчу 18 туру VBET Першої ліги (+LIVE) – Спорт

“Буковина” – НК “Пробій”: анонс матчу 18 туру VBET Першої ліги (+LIVE) – Спорт

29.11.2025
В ніч на Андрія: розклад матчів ювілейного турніру (+ LIVE) – Спорт

В ніч на Андрія: розклад матчів ювілейного турніру (+ LIVE) – Спорт

27.11.2025

Увага! Увесь контент, включно зі статтями та публікаціями, представлений на порталі, розрахований виключно на аудиторію, яка досягла 21 року. Інформація призначена для повнолітніх користувачів і не рекомендується для перегляду особам молодше зазначеного віку.


Категорії

  • АВТО
  • Без категорії
  • БІЗНЕС
  • ЕКОНОМІКА
  • ЗДОРОВ'Я
  • КУЛЬТУРА
  • МУКАЧЕВО
  • СПОРТ
  • СУСПІЛЬСТВО
  • ТЕХНО
  • УЖГОРОД

Позначки

Apple Watch 2 Best iPhone 7 deals Buying Guides CES 2017 iOS 10 iPhone 7 Nintendo Switch Playstation 4 Pro Sillicon Valley новини Сваляви новини Хуста

Останні публікації на порталі

Веніславський назвав “неминучий чинник”, який впливає на мобілізацію в Україні

Веніславський назвав “неминучий чинник”, який впливає на мобілізацію в Україні

07.12.2025
“Укрзалізниця” назвала точний час старту програми “3 тис. км Україною”. Список доступних рейсів

“Укрзалізниця” назвала точний час старту програми “3 тис. км Україною”. Список доступних рейсів

07.12.2025
  • Про портал
  • Реклама
  • Політика конфіденційності
  • Контакти

© 2016-2025 СТУДІЯ Міжгір'Я

No Result
View All Result
  • Головна
  • УЖГОРОД
  • МУКАЧЕВО
  • ЕКОНОМІКА
  • СУСПІЛЬСТВО
  • ЗДОРОВ’Я
  • СПОРТ
  • КУЛЬТУРА
  • БІЗНЕС
  • АВТО
  • ТЕХНО

© 2016-2025 СТУДІЯ Міжгір'Я