У 90-х роках минулого століття Україна входила в топ світових експортерів цієї ягоди.
Про це розповів директор господарства «Дактиль-агро» Любомир Кащук, повідомляє SuperAgronom, пише DailyLviv.com.
На Стрийщині закладуть найбільшу плантацію шипшини на заході України. В Грабовецько-Дулібівській громаді працюють над закладенням плантації шипшини на площі 85 га.
У 2021 році, на основі проведених земельних торгів, було укладено договір оренди земельної ділянки площею 85 га для закладання багаторічних насаджень в урочищі Шепільське. Справа закладання садів насправді дуже відповідальна і затратна, тому і підготовка повинна бути відповідна.
«Ми відвідали декілька господарств в країні, які вже на той час працювали з садами шипшини, а також розсадники де б можна було придбати якісний садивний матеріал. Після цього було прийнято рішення щодо закладання пробної ділянки, де висадили 600 кущів шипшини, 4-х різних сортів з різних куточків України. Також було придбано дорогу напівавтоматичну причіпну саджалку польського виробництва, що дозволяє висаджувати до 4 га саджанців в день», — розповідає Любомир Кащук.
Він додає, що вже цього року у господарстві планують висадити до 30 га саджанців шипшини, і якщо не буде форс-мажорів в наступні періоди, то до 2030 року ця площа має вийти на планове плодоношення 1-1,5 кг з куща.
Він розповідає, що в 90-х роках минулого століття Україна входила в топ світових експортерів шипшини. Проте всі ці плоди були зібрані вручну з дикорослих кущів, і з роками ручний збір зменшувався.
«Водночас наші західні сусіди працювали над закладанням садів з шипшиною і механізованим збором, та з часом самі зайняли лідерські позиції на світовому ринку. Щорічне світове використання продуктів з шипшини, збільшується, тож рішення про вирощування шипшини, вважаю, було прийняте правильно, і це одна з галузей де можна дійти до кінцевого продукту перероблення в наших умовах, створюючи додану вартість в нашій країні, незважаючи на експорторієнтованість більшості кінцевих продуктів», — підсумовує Любомир Кащук.
В планах господарства вийти на механізоване збирання плодів через 3-4 роки та їх перероблення в кінцеві продукти в найближчій перспективі.
DailyLviv.com